• Nisan 20, 2024

KARADENİZ’İN KEMENÇE ÜSTADI KÂTİP ŞADİ HAYATINI KAYBETTİ!

BySemih Hasançebi

Eyl 12, 2020

Kültürel miras taşıyıcısı sanatçı unvanı sahibi kemençe sanatçısı  Giresunlu kemençe üstadı Katip Şadi 88 yaşında, tedavi gördüğü özel hastanede 12.09.2020 günü sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Vefat haberinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesaplarından başsağlığı mesajı paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlığımızca verilen, somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı unvanı sahibi, kemençe üstadı Katip Şadi’ye Allah’tan rahmet, sanatçımızın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.”

Karadeniz müziğine damga vurmuş ve kemençe üstadı 88 Yaşındaki utsa sanatçı uzun süredir tedavi görüyordu.

Giresunlu sanatçı Katip Şadi, tedavi gördüğü Giresun Ada Hastanesinde hayata gözlerini yumarken sevenlerini de yasa boğdu.

Katip Şadi Kimdir?

Usta Sanatçı Katip Şadi verdiği bir röportajda kendini şöyle anlatıyordu “Görele’nin Derekuşçulu köyünde doğdum, sene ya 1936 ya da 1938, tam emin değilim. Kemençeyi elime aldığımda, dokuz on yaşlarındaydım. Ne annem vardı, ne babam, etrafta amca dayı, kimse kemençe çalmazdı. Evde kemençe yok; ama civarda vardı; en meşhurları Picoğlu lakaplı Osman Gökçe, Karaman lakaplı Halil Kodalak hocam olan Durkaya lakaplı Kemal İpşir. Hepsi de, ustalığa ait sırlarıyla göçüp gitti. Allah rahmet etsin.

Kemençeyi elime alınca, acemiliğimiz vardı, bilmiyorduk ki ne yapacağız, ne edeceğiz. Sonra düğün faslı başladı, haftada bir iki gün boş kalırdım, diğer günler hem oynar, hem oynatırdım. Başka hiç bir iş yapmadım. Benim kemençeden başka işim olmadı.” ifadelerini kullandı.

Kâtip Şadi  24 Ağustos 1932’de Görele ilçesinin Derekuşçulu köyünde doğdu, kemençe ustası ve sanatçısıydı.

Yine Göreleli kemençe üstadı Kemal İpşir’in talebesidir. Karadeniz kemençesinin Durkaya ekolündeki isimlerden biridir.

Çok sayıda kaset, CD ve plağı bulunmaktadır. Son olarak;  “Her zaman gelmezsin” ve “Almanya’dan geliyor” isimli albümlerini piyasaya sürmüştür. Yaklaşık 600 eseri vardır. Görele’de yaşamaktaydı.

Katip Şadi’ye Giresun Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

YAYINLADIĞI ALBÜMLER:

Çıksam Issız Dağlara (2008)

Ula Ula Niyazi (2007)

Almanya’dan Geliyor (2005)

Her Zaman Gelmezsin (2003)

Saravu Çiçek Açtı (2002)

Nostalji 1 (2001)

Ellerin Dilindesin (1992)

İlişmeyin Ayşeme

Sis Dağı Üstüne

Gözlerimde Tüter Oldu

Gizli Sevda

Değirmen Döne Döne

Belimdeki Tabanca

SANATÇI İBRAHİM CAN’IN TAZİYE PAYLAŞIMI:

Katip Şadi’yi, Bir efsaneyi, büyük kemençe üstadımızı kaybettik. Yüzyıllarca bu coğrafyanın yaşamının her alanında olmazsa olmaz sazımızın büyük üstatlarının son temsilcisiydi. Baba dostuydu.

Onun ezgileriyle, türküleriyle büyüdük. Bana ilham veren ustalarımızdan biriydi. Hastalanınca evinde belediye başkanı sayın Erener ve İlhan Tahmazla ziyaret ettiğimde, “Geleceğini biliyordum İbu” sözü beni çok duygulandırmıştı.

Dönemdaşları Mehmet Sırrı Öztürk, Bahattin Çamurali, Koryanalı Hüseyin Köse gibi onurla, gururla aramızdan ayrıldı, dağlarına uçmağa vardı. Bu Dağlar, bu Millet, Gadirga, Sis çimenleri seni unutmaz usta. NUR İÇİNDE YAT!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.