• Nisan 26, 2024

FRİDA KAHLO

BySemih Hasançebi

Eyl 11, 2020

FRİDA KAHLO

Meksika’nın en büyük ressamlarımdan Frida Kahlo’nun hayatı ve eserleri, acı ve sebatle tanımlanmıştır. Kahlo’nun nasıl yaşadığına dair daha fazla bilgi edinmek, onun zengin detaylar ve kişisel tasvirler ile süslü çalışmalarının iç yüzünü daha net kavramamıza yardımcı olacaktır.  Aynı evde yaşayıp ölmüştür Kahlo, 6 Temmuz 1907’de “La Casa Azul” isimli bir binada doğmuştur. Binaya ismini, canlı…

Frida Kahlo, henüz 18 yaşındayken bir otobüs kazası geçirdi. Bu kaza ise Frida’yı fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da etkiledi. Kalçasına demir saplanan, birçok kemiği kırılan Kahlo, ‘The Broken Column’da da kaza sonrası yasadığı acıları anlatıyor. Kazadan sonra, dik durabilmesi ve yürüyebilmesi için pek çok ameliyat geçirdi. Ameliyatların ardından ise 5 ay boyunca gövdesini saran kemerli ve çelik bir korse kullanmak zorunda kaldı.

Kahlo’nun 1951 ile 1954 arasında yaptığı eserlerde arasında oto portreleri yok denecek kadar az. 1951 yılında yaptığı u natürmort çalışmasında ise, Meksika milliyetçiliği ve bağımsızlığına göndermeler yapmış. Meksika’ya özgü ögelerin kullanıldığı eserde, kesilmiş meyveler ise cinselliği temsil ediyor. Sonraki yıllarda ise Frida Kahlo, erotizm temalarını eserlerinde, öncekilere oranla çok daha açık bir şekilde kullandı.

Frida Kahlo der ki; “Hayatımda iki büyük kaza geçirdim; biri Diego’ydu ve diğerinde ise bir tren az daha beni öldürüyordu. Diego kesinlikle çok daha yıkıcıydı”

Tabloda yatakta kanlar içinde yatan kadın Frida’nın kendisi başında elinde bıçakla bekleyen kişi ise eşi Diego Rivera. Resmin ortasındaki yazıda ise “Birkaç Küçük Kesik” yazıyor. Bu cümle o yıllarda gerçekleşen bir cinayetin haberine dayanıyor. Karısını öldüren bir adam savunmasında “Yalnızca birkaç küçük kesik” der. Tabloyu yaptığı 1934 senesi ise Frida için zor bir yıl olmuş. Başarısızlıkla sonuçlanan hamile kalma denemesi ve eşi Diego’nun küçük Christina Khalo’yla ilişkisini öğrenmesi üzerine Kahlo, yaşadığı acıları “A few small NİPS’te tasvir etti.

Frida bu tablosunda iki ayrı tema işliyor. İlki Meksika toplumundaki sınıf farklılıklar diğeri ise hayatının dönüm noktası olan kaza. Resimdeki figürler; soldan sağa alışveriş sepeti tutan bir ev hanımı, iş tulumları içinde mavi yakalı bir adam, Madonna benzeri bir pozisyonda bebeğini besleyen yalınayak bir anne, dışarıdan bakan bir çocuk, para çantasını tutan bir iş adamı (sembolü kapitalizm) ve Kahlo’nun kendisi olduğu öne sürülen genç bir kız. Ayrıca Frida’nın 1925’te uğradığı otobüs kazasına da resimde vurgu yapıyor. Kahlo hiçbir zaman doğrudan kazayı tasvir eden bir resim çizmedi. Bu resimde de kazadan önceki anlar temsil ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.